Από τον νόμο εξαιρέσιμες γιορτές θεωρούνται :
1. Η πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου)
2. Η Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
3. Η 25η Μαρτίου.
4. Η 15η Αυγούστου
5. Η 1η Μαίου.
6. Η 28η Οκτωβρίου.
Για τις λοιπές γιορτές (Θεοφανείων, Μ.Παρασκευής, 26ης Δεκεμβρίου, Πρωτοχρονιάς και Καθαράς Δευτέρας) καθώς και για τις τοπικές εορτές (όπως η 26 Οκτωβρίου για την Θεσσαλονίκη), παρατηρούνται τα εξής:
α) Σε περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει η επιχείρηση, οι υπάλληλοι λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό χωρίς περικοπή, και οι εργάτες χάνουν το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.
β) Σε περίπτωση που λειτουργήσει η επιχείρηση, τότε οι εργάτες θα πάρουν το ημερομίσθιο χωρίς την προσάυξηση του 75%, ενώ οι υπάλληλοι θα πάρουν εκτός από τον μισθό επιπλέον 1/25 του πραγματικού μισθού.
Βέβαια θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξεταστούν και επιμέρους θέματα που προκύπτουν από τις συλλογικές συμβάσεις ανά κλάδο εργαζομένων ή από άλλες αποφάσεις.
Παράδειγμα1. Η γιορτή του Αγ.Πνεύματος είναι εργάσιμη για τον ιδιωτικό τομέα, εκτός των καταστημάτων ηλεκτρολόγων, για τα οποία είναι αργία.
Παράδειγμα 2. Στο νομό Θεσαλονίκης με απόφαση του Νομάρχη, κάθε χρόνο θεωρούνται ως υποχρεωτικές αργίες η ημέρες της Καθαράς Δευτέρας και του Αγ.Πνεύματος.
.
Ευχαριστήριο Αφών Μπόφτση
-
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα!
Στιγμές φωτεινές αλλά και στιγμές που με αγωνία και κόπο ψάχνεις να βρεις
μια ακτίνα φωτός…
Στις «σκοτειν...