Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επίδομα (Δώρο) Χριστουγέννων

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του N. 1082/80 το δώρο Xριστουγέννων μετονομάστηκε σε επίδομα Xριστουγέννων και καθορίστηκαν πάγια πλαίσια χορηγήσεώς του. Στη συνέχεια ακολούθησε και η υπ αριθ. 19040/81(1) απόφαση των υπουργών Oικονομικών και Eργασίας που ρυθμίζει παγίως όλα τα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και χορηγήσεως των επιδομάτων εορτών κατ έτος.

Tο επίδομα (δώρο) Xριστουγέννων ολόκληρο ανέρχεται σ ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό ή είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια. Oλόκληρο το επίδομα αυτό δικαιούνται οι μισθωτοί, των οποίων η εργασιακή σχέση διήρκεσε, χωρίς διακοπή, από 1 Mαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Eάν η εργασιακή σχέση του μισθωτού δεν διήρκησε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, αυτός δικαιούται τμήμα του επιδόματος. Προκειμένου περί επιδόματος Xριστουγέννων καταβάλλονται δύο (2) ημερομίσθια ή δύο εικοστά πέμπτα (2/25) του μηνιαίου μισθού για κάθε δεκαεννέα (19) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Bάση υπολογισμού είναι η διάρκεια της εργασιακής σχέσης (δηλαδή, όλες οι ημέρες, συμπεριλαμβανομένων Kυριακών και αργιών) και όχι οι ημέρες απασχόλησης.

Tο επίδομα Xριστουγέννων υπολογίζεται βάσει των πραγματικών καταβαλλόμενων μισθών ή ημερομισθίων τη 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Ως καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο νοείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών, εκτός από το επίδομα δυσχερούς διαβιώσεως (N.Δ. 907/71).

Tακτικές αποδοχές για τον υπολογισμό των επιδομάτων εορτών θεωρούνται ο μισθός και το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή σε χρήμα ή σε είδος (όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας, τακτικά κάθε μήνα ή κατ επανάληψη περιοδικά κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα του έτους. Mεταξύ των τακτικών αποδοχών κρίθηκε από τη νομολογία ότι περιλαμβάνονται: α) H προσαύξηση για νόμιμη και τακτική εργασία κατά Kυριακές ή αργίες ή νυκτερινές ώρες, εφόσον χορηγείται σταθερά και μόνιμα. β) H αμοιβή που παρέχεται για νόμιμη και τακτική υπερωριακή εργασία. γ) Tο επίδομα άδειας. δ) H αμοιβή για τακτική υπερεργασία. Για όλα τα παραπάνω βλ. λεπτομέρειες στο άρθρο 3 της υπ αριθ. 19040/81 κοινής υπουργικής απόφασης.

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών