Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Απλά μαθήματα "Βουλγαράκειου" οικονομίας

Έστω ότι αγοράζετε ακίνητο με δάνειο (όχι βέβαια κανένα μικρούλι) και πληρώνεται δόση δανείου 200.000 ευρώ τον χρόνο (16.500 ευρώ τον μήνα). Επειδή είναι "φιλέτο", το νοικιάζετε με το ίδιο ποσό, το οποίο το χρησιμοποιείτε για την αποπληρωμή του δανείου και στο τέλος θα σας μείνει το ακίνητο. Αυτά βέβαια σε ιδανικές συνθήκες, όπου υπάρχει έτοιμος ενοικιαστής (ειδικά όταν είσαι μέσα στα πράγματα, π.χ. πολιτικό πρόσωπο).

Αν είστε ιδιώτης θα πρέπει να πληρώσετε στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κράτος, τον αναλογούντα φόρο για τα 200.000 ευρώ του ενοικίου που εισπράξατε, ο οποίος είναι πάνω από 70.000 ευρώ.

Η "Βουλγαράκειος" οικονομία ορίζει τα εξής: ιδρύετε μία εταιρεία διαχείρησης ακινήτων με έδρα π.χ. την Κύπρο με ετήσιο κόστος 3.000 - 5.000 ευρώ, και πληρώνετε στο Κυπριακό κράτος φόρο 10% για το ποσό του ενοικίου που εισπράχθηκε δηλαδή 20.000 ευρώ. Δηλαδή με μία απλή διαδικασία γλυτώνετε το λιγότερο 45.000 ευρώ, και το ελληνικό κράτος δεν παίρνει μία!!!!!! (εκτός βέβαια από το ΕΤΑΚ, που αυτός είναι και ο λόγος είσπραξης του).

Υπάρχουν και άλλες ωφέλειες από αυτή την διαδικασία (π.χ. μεταβίβαση ακινήτου χωρίς φόρο μεταβίβασης), αλλά αυτά σε επόμενο μάθημα.

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών