Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Βασικές κατηγορίες κόστους

Πραγματικό κόστος (ιστορικό)
Είναι το κόστος που σχηματίζεται από στοιχεία πραγματικά και ομαλά.
Τα χαρακτηριστικά του πραγματικού κόστους :
- Ειναι απαλαγμένο από υπολογισικά έξοδα
-Δεν περιλαμβάνει μη ομαλά έξοδα (κόστος υπολειτουργίας παραγωγής, υπερβολικές φύρες κτλ)
Διακρίνεται :
α) Αρχικό κόστος. Αρχικό είναι το κόστος που σχηματίζεται από τα άμεσα υλικά και την άμεση εργασία που αφορούν το παραγώμενο προιόν.
Αρχικό κόστος = Άμεσα Υλικά + Άμεση Εργασία
β) Κόστος μετατροπής. Είναι το σύνολο των εξόδων που απαιτούνται για την μετατροπή της πρώτης ύλης σε προιόν. Περιλαμβάνει όλα τα έξοδα παραγωγής εκτός των άμεσων υλικών.
Κόστος μετατροπής = Άμεση εργασία + Γενικά Βιομηχανικά έξοδα
γ) Κόστος παραγωγής. Είναι το κόστος του συνόλου της παραγωγής του ενδιάμεσου ή τελικού προιόντος. Δεν επιβαρύνεται με έξοδα των άλλων λειτουργιών(διάθεσης, διοίκησης κτλ). επίσης δεν επιβαρύνεται με έξοδα λειτουργίας αποθήκης των ετοίμων προιόντων, τα οποία επιβαρύνοπυν την λειτουργία διάθεσης.
δ) Κόστος λειτουργίας διάθεσης. Περιλαμβάνει τα έξοδα που πραγματοποιούνται για την προώθηση και πραγματοποίηση πώλησης των προιόντων. Δεν επιβαρύνεται με χρηματοοικονομικά έξοδα πουαφορούν τις πωλήσεις (τόκοι κτλ).
Χωρίζονται σε άμεσα και έμμεσα. Τα άμεσα έξοδα διάθεσης προσαυξάνουν το κόστος των πωληθέντων ειδών, όταν προσδιορίζεται το μικτό αποτέλεσμα κατά προιόν. Τα έμμεσα έξοδα επιβαρύνουν το μικτό οργανικό αποτέλεσμα.
ε) Κόστος λειτουργίας διοίκησης. Περιλαμβάνει τα έξοδα για την λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών. Το κόστος σχηματίζεται από την κατάταξη των οργανικών εξόδων σύμφωνα με τον προορισμό τους.
στ) Κόστος χρηματοοικονομικής λειτουργίας. Περιλαμβάνει το κόστος της χρηματοδότησης της επιχείρησης και των εξόδων που καταβάλει για την λειτουργία των χρηματοδοτικών υπηρεσιών.
ζ) Κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Περιλαμβάνει τις δαπάνες της επιχείρησης για έρευνα που σχετίζεται με το αντικείμενο της, με σκοπό την παραγωγή ενός νέου είδους ή την ανακάλυψη νέας μεθόδου.

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών