Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Μπαλώματα για το ΕΤΑΚ - ΠΟΛ 1142

Αφού διαπιστώσανε από το υπουργείο ότι για μία ακόμη φορά κάνανε προχειροδουλειά, τα μαζέψανε με την ΠΟΛ1142 σχετικά με τις συνιδιοκτησίες για την απαλλαγή από την πρώτη κατοικία.

Βέβαια η αίσθηση της προχειρότητας παραμένει στην συνείδηση του κόσμου, και πολλοί υποπτεύονται και εσκεμένη "προχειρότητα" και όποιον πάρουν τα σκάγια. "Αν δεν υπάρχει αντίδραση όλα καλά, και αν υπάρχει τραβάμε μια ΠΟΛ και πάλι όλα καλά".

Το κακό είναι ότι η προχειρότητα σε πολλούς νόμους είναι εμφανής, και δεν μπορώ να καταλάβω αν οφείλεται σε άγνοια ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Για ενημέρωση, παραθέτω και την ΠΟΛ, με την οποία "λύνεται" το πρόβλημα με την άδικη επιβολή του ΕΤΑΚ στους συνιδιοκτήτες για την πρώτη κατοικία. Πάλι όμως κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν, αφού θα πρέπει να προσκομίσουν στην αντίστοιχη Δ.Ο.Υ., υπεύθυνη δήλωση για να μην πληρωθεί το ΕΤΑΚ. Δηλαδή πάλι χάσιμο χρόνου, ταλαιπωρία, ουρές και όλα τα συνήθη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

ΠΟΛ.1142/31.10.2008 Απαλλαγή κατοικίας από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το έτος 2008
Αθήνα, 31 Oκτωβρίου 2008
Αρ. Πρωτ.:1108729/979/0013


ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
Ταχ. Δ/νση:Καρ. Σερβίας 8 10184 Αθήνα

Τηλέφωνο:2103375360
Email kefalaio-b1@ky.ypoik.gr

ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή κατοικίας από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το έτος 2008»

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα διευκρινίζεται ότι:
Ο νόμος 3634/2008, ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.), προβλέπει ότι το 2009 και τα επόμενα έτη θα απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ΕΥΡΩ. Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009.

Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του Ε.Τ.ΑΚ., προβλέπεται η αφαίρεση ποσού έως 300.000 ΕΥΡΩ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Λόγω της μορφής και του περιεχομένου του εντύπου Ε9, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφικτή για τεχνικούς λόγους η διάκριση των συνιδιοκτησιών στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.
Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών που λαμβάνουν εκκαθαριστικά στα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και το είδος του εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) μεταξύ συζύγων και προστατευόμενων κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος τέκνων τους στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία, οι φορολογούμενοι με υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία θα δηλώνεται η κατοικία για την οποία ζητείται η απαλλαγή και οι λοιποί συνιδιοκτήτες, δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί σ' αυτή.

Για περισότερες πληροφορίες σχετικά με τον νόμο που καθορίζει τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ http://www.taxheaven.gr/imagenom/etak.pdf

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών