Τι γίνεται στην περίπτωση ακινήτων για τα οποία υπάρχουν προσύμφωνα και όχι συμβόλαια; Μπορεί να γίνει δήλωση στο Κτηματολόγιο με δικαίωμα;
Το προσύμφωνο είναι πράξη μη μεταγράψιμη στο Υποθηκοφυλακείο και για τον λόγο αυτό δεν σας κατοχυρώνει ότι κατέχετε ακίνητο. Θα πρέπει να προβείτε σε διόρθωση τέτοιου είδους εκκρεμοτήτων προκειμένου να υποβάλετε τη δήλωσή σας στο Κτηματολόγιο. Εάν έχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια από την υπογραφή του προσυμφώνου και κατέχετε το ακίνητο, τότε μπορείτε να το δηλώσετε με τίτλο δικαιώματος έκτακτης χρησικτησίας και να προσκομίσετε το προσύμφωνο ως αποδεικτικό της άσκησης χρησικτησίας.
Οι πιλοτές και οι ημιυπαίθριοι πρέπει να δηλώνονται;
Δηλώνονται ως βοηθητικοί χώροι, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο και δεν έχουν ξεχωριστά χιλιοστά επί του οικοπέδου. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. αναφέρει ότι πρέπει να δηλωθεί οτιδήποτε υπάρχει στα συμβόλαια των ιδιοκτητών.
Τι γίνεται με τα ανήλικα παιδιά που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα;
Τη δήλωση την υποβάλλουν οι γονείς (ως νόμιμοι εκπρόσωποι). Ωστόσο πρέπει και οι δύο να δηλώσουν τα στοιχεία τους στο Κτηματολόγιο, και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Ο «αέρας – δικαίωμα υψούν» δηλώνεται;
Για να δηλωθεί το λεγόμενο «δικαίωμα υψούν» θα πρέπει να υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας- δηλαδή να έχετε χιλιοστά στο οικόπεδο. Τότε, το κόστος είναι 35 ευρώ, και πρέπει να συμπληρωθεί ξεχωριστό έντυπο Δ1.
Έχω ακίνητα σε 4 διαφορετικές περιοχές που κτηματογραφούνται, μπορώ να πάω σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης και να δηλώσω εκεί τα ακίνητά μου;
Όχι, δεν μπορείτε. Πρέπει να πάτε σε όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης όπου έχετε ακίνητα. Μπορείτε ακόμη να στείλετε τη δήλωση ταχυδρομικώς ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www. ktimatologio.gr.
Πώς θα πληρωθεί το 1 τοις χιλιοις επί της αντικειμενικής αξίας, αφού πρώτα αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ;
Το 1 τοις χιλίοις μείον το ποσό των 20.000 ευρώ θα αρχίσει να πληρώνεται ύστερα από περίπου 4 χρόνια, με την ολοκλήρωση της β΄ φάσης του προγράμματος κτηματογράφησης και θα επιμερίζεται στους τυχόν συνδικαιούχους- συγκυρίους ή επικαρπωτή.
Με βάση ποια αντικειμενική αξία θα γίνει ο υπολογισμός του 1 τοις χιλίοις;
Με αυτήν που θα ισχύει όταν θα έρθει η ώρα να πληρωθεί αυτό το ποσό. Αρχικά από το Κτηματολόγιο έλεγαν ότι θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.
Πώς μπορεί να διορθωθεί το λάθος που έγινε κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης χωρίς να κινδυνεύσω να χάσω το ακίνητό μου;
Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων- ύστερα από περίπου ένα χρόνο- θα ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο Α.Ε. η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της ανάρτησης, μπορούν για 2 μήνες οι κάτοικοι Ελλάδας και για 4 μήνες οι κάτοικοι εξωτερικού να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή αίτηση διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση ενώπιον Επιτροπής Ενστάσεων, στην οποία προΐσταται δικαστικός λειτουργός. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να χαθεί το δίμηνο, γιατί μετά μπαίνετε σε μεγάλες περιπέτειες, με μεγάλο κόστος (δικηγόρους – δικαστήρια – ενστάσεις κ.τ.λ.).
Υπάρχει περίπτωση να χαθεί το ακίνητο και σε ποιες περιπτώσεις;
Αφού κλείσουν οι κτηματογραφικοί πίνακες- δηλαδή με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε 3-4 χρόνια- το ακίνητο χάνεται ύστερα από 8 χρόνια για τους κατοίκους της Ελλάδας και σε 10 χρόνια για τους κατοίκους του εξωτερικού. Χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου.