Αντιγράφω το άρθρο του κυρίου Κράλογλου στο capital. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια για τα γραφόμενα.
Θα πρέπει το κράτος επιτέλους να επιλέξει αν θέλει επιχειρηματίες, αν θέλει επενδύσεις, αν θέλει θέσεις εργασίας. Δεν μιλάω για ασυδοσία από μέρους των επιχειρήσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν από την μία να λέμε ότι θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις και από την άλλη να δημιουργούμε εμπόδια (π.χ. ενναλακτικές πηγές ενέργειας, τηλεπικοινωνίες κτλ). Άλλωστε η Ελλάδα αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που σε μεγάλο βαθμό επιδιώκουν να επιβιώσουν μέσα στον ανταγωνισμό, και δεν έχουν τα υπερκέρδη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κτλ)
Τα σκουπίδια της ντροπής...
Του Γιώργου Κράλογλου
Είσαι βιομήχανος στην Ελλάδα; Ντροπή σου. Γιατί εκτός από το ότι πίνεις το αίμα του λαού, έχεις το θράσος να έχεις κέρδη και δημιουργείς και σκουπίδια... Έστω και αν πρόκειται για σκουπίδια ίδια με τα σκουπίδια των άλλων δημοτών. Γιατί εσύ διαφέρεις. Και διαφέρεις γιατί είσαι βιομήχανος. Και άρα τα σκουπίδια σου είναι διαφορετικά από αυτά του λαού. Γι΄ αυτό κόψε το λαιμό σου και μάζεψέ τα μόνος σου. Τα σκουπίδια σου είναι ιδιωτικά και όχι δημοτικά όπως του απλού λαού. Βεβαίως, ούτε που να διανοηθείς να μην πληρώσεις δημοτικά τέλη με το πρόσχημα ότι δεν σου μαζεύουμε τα σκουπίδια. Τότε θα είσαι εκτός από απόβλητος βιομήχανος και απατεώνας.
Αυτή είναι η Ελλάδα του 2008. Αυτή είναι η Ελλάδα με τις ευκαιρίες επενδύσεων στη βιομηχανία και αλλού. Και αυτήν την Ελλάδα θα υμνήσει ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2008, παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης της συμπρωτεύουσας, η οποία έχει και την παραπάνω άποψη για την ελληνική βιομηχανία.
Θα με βρείτε πάλι υπερβολικό και, ως συνήθως, αιρετικό; Σας προλαβαίνω. Ρωτήστε την τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης να σας πληροφορήσει αν μαζεύει ή όχι τα σκουπίδια (όχι τα απόβλητα, αλλά τα σκουπίδια) των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών του νομού και ζητήστε να μάθετε το γιατί. Στη συνέχεια ρωτήστε το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να σας πει τι συμβαίνει με τα σκουπίδια των επιχειρήσεων και γιατί ενώ πληρώνουν τον Δήμο με τα γνωστά υπερβολικά και αδικαιολόγητα τέλη πληρώνουν και ιδιωτικές Εταιρείες για να τους μαζεύουν τα σκουπίδια. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες χωματερές μπορούν να διώχνουν τα σκουπίδια τους οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες, έστω και με τις ιδιωτικές εταιρείες.
Αφού μάθετε και εσείς τις λεπτομέρειες και φρίξετε για την Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ του 2008 που καλεί επιχειρήσεις από όλο τον πλανήτη με την ελπίδα να επενδύσουν και στην Ελλάδα, θα πρέπει (για να διαμορφώσετε πλήρη γνώμη) να λάβετε υπόψη σας ότι και εδώ δεν πρωτοτύπησαν οι Δημοτικές Αρχές της Βορ. Ελλάδος. Η μικροπολιτική αυτή (γιατί περί μικροπολιτικής πρόκειται με ευτελή ψηφοθηρικά κίνητρα) είναι αντιγραφή από την ίδια μικροπολιτική που εμφανίσθηκε (έντονα παλαιότερα και σταδιακά στην συνέχεια) στους μεγάλους Δήμους της Αττικής. Πρόκειται για τις ανόητες αντιγραφές που κάνει συνήθως η Θεσσαλονίκη μιμούμενη την πρωτεύουσα, ίσως για να προκαλεί θέματα και να βρίσκεται μαζί με την Αθήνα στην επικαιρότητα. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η φετινή μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις βιομηχανικές και τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις με αντικείμενο το δυσάρεστο γεγονός να αρνούνται οι Δήμοι να μαζέψουν τα σκουπίδια των επιχειρήσεων. Και όταν λέμε σκουπίδια (σύμφωνα με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που έκανε, την περασμένη εβδομάδα, διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και προς κάθε κατεύθυνση, απειλώντας ακόμη και με κλείσιμο των επιχειρήσεων μελών του) εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια, όπως τα χαρτοκιβώτια από υλικά και ανταλλακτικά, τα νάιλον, τα ξύλα, τις πλαστικές και τις ξυλιές παλέτες και τα απορρίμματα των εργαζομένων στα εργοστάσια.Αυτά λοιπόν τα σκουπίδια αρνείται να τα μαζέψει ο Δήμος γιατί τα θεωρεί ιδιωτικά και όχι δημοτικά...Υποχρεώνει μάλιστα τις επιχειρήσεις να τα μεταφέρουν μόνες τους. Και όταν οι επιχειρήσεις «ζορίζουν» το Δήμο, τότε οι «Άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για βιομηχανικά απόβλητα. Αγνοούν (σκόπιμα βέβαια) ότι δεν πρόκειται εκ των πραγμάτων για απόβλητα γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες καταφεύγουν οι επιχειρήσεις για να τους μαζέψουν τα σκουπίδια, δεν έχουν δικαίωμα αποκομιδής βιομηχανικών αποβλήτων γιατί, απλούστατα, δεν χορηγούνται άδειες από την πολιτεία για βιομηχανικά απόβλητα, αλλά εγκρίσεις σε ειδικές περιπτώσεις. Σε αυτήν λοιπόν την Βόρεια Ελλάδα καλούμε τώρα τους επενδυτές.
Μέσα σε αυτήν την παλαιομοδίτικη μικροπολιτική της εποχής των «τζουτζέδων» ζητάμε από τους ξένους επενδυτές (γιατί οι Έλληνες επενδυτές μας τελείωσαν ή φροντίσαμε να τους τελειώσουμε... όλοι εμείς οι «προοδευτικοί») να προσαρμοστούν και να βάλουν τα κεφάλαιά τους, πληρώνοντας μάλιστα και φόρους κατά 15% μεγαλύτερους από αυτούς που θα πληρώσουν αν κάνουν δύο βήματα παραπέρα και επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη Βουλγαρία.Και ενώ αγνοούμε το καθημερινό μας χάλι, μάς φταίει η αποικιακή νοοτροπία παλαιότερα των Γάλλων, με το αλουμίνιο, τελευταία των Γερμανών με την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες ή τον «σορτάκηδων» του Λονδίνου που ανεβοκατεβάζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Εμείς πάντως έχουμε την «εθνική υπερηφάνεια» να λέμε στους βιομήχανους και στους βιοτέχνες «Ντροπή σας που έχετε το θράσος να ζητάτε να σας μαζέψουμε τα σκουπίδια». Ποιος άλλος μπορεί σε όλη την Ευρώπη να είναι τόσο «προοδευτικός»;
george.kraloglou@capital.gr
Ευχαριστήριο Αφών Μπόφτση
-
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα!
Στιγμές φωτεινές αλλά και στιγμές που με αγωνία και κόπο ψάχνεις να βρεις
μια ακτίνα φωτός…
Στις «σκοτειν...