Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ε.Φ.Ε.Τ. - Πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων?????

Από το δελτίο τύπου ΤΟΥ ΕΦΕΤ στις 29/8/2008, μεταξύ των προστίμων που επέβαλε, ξεχώρισα τα παρακάτω για ένα και μοναδικό λόγο.

Επέβαλε πρόστιμο για επιβλαβή προιόντα προφανώς όχι μόνο στον εισαγωγέα αλλά και στο κατάστημα πώλησης που αγόρασε από τον εισαγωγέα. Εντάξει το καταλαβαίνω να τιμωρηθεί ο εισαγωγέας, αλλά και το κατάστημα που τα αγόρασε????

Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε ο ΕΦΕΤ να βάλει πρόστιμο και σε όλους όσοι αγόρασαν από τον συγκεκριμένο εισαγωγέα. Είναι δυνατόν το κάθε κατάστημα να ελέγχει πόσα mg "αφλατοξίνης" ή να κάνει χημικό έλεγχο σε κάθε προιόν που αγοράζει? Από που προκύπτει ευθύνη, αν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι τα προβλεπόμενα? Να τιμωρούνταν για κακές συνθήκες συντήρησης ή αν ήταν ληγμένα, να γίνει αποδεκτό.

Ακόμα δεν κατάλαβα και το σκεπτικό του ίδιου ποσού προστίμου. Δηλαδή στον αγοραστή για την ποσότητα που αγόρασε, επιβάλλεται το ίδιο πρόστιμο με τον εισαγωγέα, που λογικά εισήγαγε αρκετούς τόνους από το συγκεκριμένο είδος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 62.000 ευρώ.

........

9. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΒΑΣ....... ΚΑΠ.........", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οδός Το........., Ωραιόκαστρο, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios)", που εισάγονται και διανέμονται από την "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg


10. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", βιομηχανία ξηρών καρπών, με έδρα το 2ο χλμ Π.Ο. Σχηματαρίου - Οινόης, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios), αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, των οποίων απαγορεύεται η διάθεση για ανθρώπινη κατανάλωση ή για χρήση ως συστατικό άλλων τροφίμων, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg.

Το αρχείο μου.

Αλιστράτη Σερρών

Αλιστράτη Σερρών